Op bezoek bij de Mariahoeve: Zilte teelt

Onder een stralende zon kwamen 11 Velt leden op de Mariahoeve bijeen om meer te weten komen van de Zilte Teelt. We kregen de uitleg van Jean Pierre van Wesemael.

Zo’n 10 jaar geleden zijn ze met de Zilte Teelt begonnen, met het exclusieve zeekraal. Nu is het zo’n gemeengoed geworden dat het telen in Nederland niet meer opbrengt en de teelt naar Frankrijk en naar landen buiten Europa is verplaatst. Ze telen nu vooral zeekool, dit staat in grote bakken in de loods. Dit is tegenwoordig een groente die je in exclusieve restaurants op je bord krijgt. We hebben geproefd en het smaakt wat zoetig. Je zou verwachten dat het zout smaakt. Als ik het goed heb blijft het zout in de wortels en komt het niet in de bladeren.

Ook hebben ze veel proefvelden om aardappels te kweken die op zilte grond gedijen. Tussendoor werden in het gesprek de biologische en reguliere landbouw met elkaar vergeleken. Wat duidelijk naar voren kwam is dat deze, gelukkig, steeds meer naar elkaar toe groeien.

We hebben een glaasje cava of appelsap gedronken en een hapje van zeekraal en rivierkreeftje gegeten en ondertussen vertelde Jean Pierre nog meer over de bezigheden van het bedrijf.

Al met al een zeer leerzame middag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA