Jaarvergadering en workshop fermenteren, 17 februari 2023

Onze jaarlijkse jaarvergadering vond dit jaar in Terneuzen plaats. We hadden een goede opkomst van 26 personen. Na het officiële gedeelte hebben we na de pauze een workshop fermenteren gegeven. Zie verslagje onder het jaaroverzicht. Hieronder het jaaroverzicht van de komende activiteiten

za.  18 maart.    Samen broodbakken en smeersels maken. Bij Ans van der Steen in Nieuw-Namen.
za.    22/ 29 april.  Workshop composteren Bokashi-methode. Op de Tuinen van Groede door Wannes van Hove
za.    6 mei.        Plantenmarkt en samen aan tafel bij Wout en Hennie de Schepper in Zaamslag.
za. 3 / zo. 4 juni  Eco-tuindagen op verschillende plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen, België en Nederland.
za.   10 juni.      met boekenkraam op Landschapsfestival 40 jaar SLZ in Zaamslag.
za.   24 juni.      Tuinbezoek Bonem Hoeve in Damme.
in september    Workshop over schimmels door Mark Siepman
za. 14 oktober       Viering 10 jarig bestaan.
in december      Samen inkopen Dijkwell kleinfruit en bomen.

In februari, mei, augustus en november samen inkopen van meel,granen, zaden, noten enz.
2 x per jaar samen inkopen van uien, knoflook.
1 x per jaar verkoop van bloembollen.
1 x per jaar verkoop zaden en aardappelen.

De workshop fermenteren werd door 18 mensen gedaan. Iedereen kreeg gesneden rode of witte kool. Nadat iedereen ook zout had gekregen kon het kneden beginnen. Het kneden zorgt dat het vocht uit de kolen gaat en dat de kolen in de pot onder het vocht blijven staan, een gewicht erop helpt ook. Iedereen kon nog kruiden aanvullen naar eigen inzicht. Iedereen ging met een bokaal kool naar huis en het wachten kon beginnen. Na 2 a 3 weken waren de kool klaar voor consumptie.